Boczek dla przemysłu spożywczego

Boczek to uniwersalna, naturalna mięsna przyprawa. Jak żaden inny rodzaj mięsa ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest składnikiem. Zapewnia ponadto znakomity aromat oraz poczucie mięsności i sytości.

fot jakoscTa specyfika powoduje, iż boczek jest cenionym produktem w gastronomii (patrz HoReCa). Znajdziemy go w każdej kuchni niezależnie, czy będzie to ekskluzywna restauracja, sieć pizzerii, czy pojedynczy food truck.

Coraz częściej boczek wykorzystywany jest również w całym szeroko rozumianym przemyśle spożywczym, który wykorzystuje go jako składnik docelowego produktu, albo jako półprodukt dla uzyskania aromatu i smaku.

Chipsy oraz chrupki o smaku bekonu znają chyba wszyscy. Ale z boczku korzystają także producenci dań gotowych np. zestawów obiadowych w folii do pieczenia (np. pierś kurczaka w otulinie z boczku), zup typu instant, mrożonek mieszanek warzywnych na patelnię i makaronowych z dodatkiem boczku, mrożonych dań typu fast-food (pizza z boczkiem, zapiekanka z boczkiem, burgery z bekonem), czy producenci przetworów słoikowych typu fasolka po bretońsku, pulpety, gołąbki, kapuśniak, bigos, czy flaki.

Po boczek coraz odważniej sięga przemysł piekarniczy np. produkując chleb z boczkiem, lub w celu uzyskania aromatów boczku oraz przemysł cukierniczy np. do produkcji ciastek, czekolad i innych wyrobów o smaku bekonowym, ale i półproduktów, jak sosów, posypek, czy wreszcie przypraw, aromatów i marynat.

Zastosowanie boczku w przemyśle spożywczym jest szerokie. Marka „Kaminiarz” w oparciu o zaawansowane zaplecze technologiczne (czytaj INNOWACJE) oferuje dla odbiorców z tego sektora przemysłu boczek w następującej postaci:

  • boczek różnego typu – parzony, pieczony, dojrzewający, wędzony
  • boczek wędzony – o różnym stopniu uwędzenia, wędzony dymem z różnego rodzaju drewna - olchowego, bukowego, klonowego lub innego, na życzenie
  • boczek pieczony – o różnym stopniu wypieczenia
  • boczek w plastrach – o różnej grubości plastrów od 1,5mm
  • boczek krojony w kostkę – o różnej grubości lub wysokości słupków
  • boczek w różnej gramaturze opakowań wg zapotrzebowania obiorców

 

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r