Boczek – Produkcja w standardzie IFS oraz BRC
Marka „Kaminiarz” realizuje swoją misję poprzez skupienie na doskonaleniu jakości procesów zarządzania i produkcyjnych oraz innowacjach technologicznych (zobacz INNOWACJE). Kluczowe znaczenie ma dla nas bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych produktów. To bezpieczeństwo gwarantuje wypełnianie przez zakład renomowanych, Międzynarodowych Standardów Żywności BRC i IFS FOOD, weryfikowanych w okresowych audytach przez niezależne jednostki certyfikujące.
Pierwsze certyfikaty IFS i BRC za zgodność z wymaganiami obu standardów zakład otrzymał już w roku 2011. Był jednym z pierwszych krajowych zakładów, który równolegle wdrożył oba standardy, co wynikało z szerokiej aktywności eksportowej w zakresie sprzedaży boczku do Europy kontynentalnej i na Wyspy Brytyjskie. Od tego czasu zakład w Święciechowie poddawany jest corocznej ewaluacji przestrzegania standardów. Ostatnie audyty przeprowadzone zostały w listopadzie 2021 roku.
Bezpieczeństwo w zakładzie spożywczym to przede wszystkim odpowiedzialność wobec konsumentów i ich zdrowia - podkreśla Tomasz Przymencki dyrektor produkcji ZMW Kaminiarz - To również podstawa istnienia wszystkich firm sektora, dlatego cieszę się, że po raz kolejny otrzymaliśmy najwyższe oceny z możliwych. W przypadku IFS to ocena „Higher Level” (99,02%), w przypadku certyfikatu BRC to ocena AA.
Pobierz Certyfikat IFS v. 7 - kliknij
Pobierz Certyfikat BRC 8 - kliknij
Produkty bezglutenowe
Miło nam poinformować, że z dniem 19 sierpnia 2015 roku, ZM KAMINIARZ po raz pierwszy otrzymał licencję na używanie międzynarodowego znaku „Przekreślonego Kłosa”, oznaczającego wytwarzanie produktów wolnych od glutenu. W sierpniu 2020 roku umowa została rozwiązana. Od tego momentu produkty bezglutenowe marki oznaczane są autorskim znakiem zakładu. Czytaj oświadczenie Zarządu dot. produkcji bezglutenowej na Oświadczenie
Więcej informacji o celiakii i diecie bezglutenowej na www.celiakia.pl
Zakład w Święciechowie spełnia ponadto szereg systemów jakości opracowanych na własny użytek przez krajowych i zagranicznych liderów sektora przetwórstwa spożywczego.