Przepisy z boczkiem!

logo

Boczek pieczony to książę dań z boczkiem. Najczęściej gości w domach podczas świąt i dużych spotkań rodzinnych. Jak mówią młodzi, to „must have” takich okazji. Dom pełen wyjątkowych aromatów pieczenia, to dom, do jakiego chętnie wracamy. My dodatkowo rekomendujemy dodanie podczas pieczenia orzechów włoskich… Mamma mia co za smak!

Boczek Pieczony z orzechami Kaminiarz

Składniki:

  • Boczek Parzony Paski KAMINIARZ
  • Orzechy włoskie
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Rozmaryn
  • Łyżka musztardy „Dijon”

Przygotowanie:

  • z musztardy, miodu, oleju, soli, rozmarynu i ziela przyrządzamy zalewę
  • Boczek Parzony Paski dokładnie obtaczamy w zalewie i odstawiamy na całą noc
  • boczek pieczemy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, a zalewą raz jeszcze mięso polewamy
  • pieczemy w temperaturze 170* do miękkości, po około 35 minutach pieczenia, boczek posypujemy zmielonymi orzechami i połówkami orzechów
  • upieczony boczek wyjmujemy i lekko nacinamy skórę z wierzchu
  • najlepiej podawać z opieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami

Kluczem dobrego upieczenia boczku jest jego jakość i rodzaj. Boczek Parzony Paski marki KAMINIARZ to boczek najwyższej jakości. Uwędzony tradycyjnie, dymem z eko-drewna olchowego, a następnie sparzony dla uzyskania większej kruchości. Po upieczeniu tego boczku, znakomicie nada się do jedzenia na zimo, jako obkład na chleb.

 

 

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r