Przepisy z boczkiem!

logo

Ostry smak boczku i kwaśność kapusty stanowią idealne połączenie. Do potraw z kapustą lepiej niż parzony sprawdzi się intensywny, wędzony boczek.

Składniki:

  • Kiszona kapusta – 500g
  • Boczek wędzony krojony – 180g
  • Włoszczyzna – pęczek
  • Woda – 2 litr
  • Ziemniaki – 1/2 kg
  • Liść laurowy – 2 listki
  • Ziarna ziela angielskiego – 2 ziarna
  • Ziarna pieprzu czarnego – 4 ziarna
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Kminek – 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • Zielony pieprz – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę i ziemniaki pokrój w kostkę.
  • Do garna wlej wodę. Dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie pokrój kapustę i dodaj do wywaru. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i kminek. Przypraw solą i pieprzem.
  • Boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie i również dodaj do zupy.
  • Przed podaniem posyp zielonym pieprzem.

Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: do 1 godziny
Dla 8 osób

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r