Przepisy z boczkiem!

logo

Szparagi znane są od 4500 lat i początkowo traktowano je jako roślinę leczniczą. Znakomicie wpływają na zdrowie człowieka, są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. W Polsce goszczą od XVIII wieku, a wzmianki o nich znajdziemy w „Panu Tadeuszu”. Są ponadto dietetyczne, smaczne, są wreszcie jednym z… najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dlatego „pochłaniajmy” szparagi! Najlepiej smakują odpowiednie przybrane, np. z boczkiem parzonym. Zaufajcie nam, przepis na szparagi z boczkiem to najlepszy na nie sposób.

Składniki:

  • Boczek Parzony Plastry Kaminiarz
  • pęk zielonych szparagów
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy delikatnie ze skórki
  • polewamy sokiem z cytryny i solimy
  • zostawiamy na pół godziny.
  • zamarynowane szparagi odsączamy i ściśle owijamy plastrami boczku
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy szparagi
  • smażymy z obu stron
  • gotowe szparagi posypujemy ulubionym serem, parmezanem lub lazurem.

Stopień trudności: łatwy
Dla 4 osób

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r