Przepisy z boczkiem!

logo

Karczoch to bardzo delikatne warzywo, jeśli chcesz aby potrawa nie była mdła wybierz bardziej pikantne rodzaje boczku: boczek wędzony.

Składniki:

  • Karczochy – 6 szt.
  • Boczek wędzony plastry – 180 g
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Świeża kolendra- pęczek
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Z karczochów oderwij zewnętrzne twarde płatki i obetnij czubki ok. 1/3 wysokości. Obetnij łodygi, tak aby pozostało ok 1 cm. Skrop karczochy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  • Wymieszaj oliwę z posiekaną kolendrą i solą. Natrzyj karczochy. Ułóż na papieże do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
  • W połowie czasu obok karczochów ułóż plastry boczku, piecz aż się mocno zrumienią.
  • Podawaj ze świeżą kolendrą.

Stopień trudności: trudne
Czas przygotowania: do 1 godziny
Dla 6 osób

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r