Boczek, a bekon?

Nazw boczek oraz bekon często używa się w Polsce zamiennie. Po prostu „bacon” tłumaczymy słownikowo i stąd ten ambaras.

Ambaras, bo gdy Polak mówi o boczku, a Anglik lub Amerykanin o bekonie, to nie zawsze mają na myśli to samo. Choć pewnie zgodziliby się, że bez jednego i drugiego prawdziwe śniadanie obyć się nie może! 

Czym się różni boczek od bekonu

Aktualizacja: maj 2020

Czym więc różni się bekon od boczku?

Bekon brytyjski i amerykański to tzw. „Back Bacon”, element zlokalizowany w górnej partii boku świni, położonej blisko schabu. To właśnie bliskość tego mięśnia powoduje, że bekon ma inną strukturę mięsa i pojedynczą okrywę tłuszczową. Charakterystyczny jest wygląd bekonu, którego mięso ma „łezkowy” kształt. Jeśli przed smażeniem pozbawimy bekon tej okrywy tłuszczowej, będzie on w smaku przypominał schab.

Polski boczek to ten elementy tuszy wieprzowej, który zlokalizowany jest w dolnej jej części. Boczek krajowy, w większym stopniu niż bekon anglosaski, poprzerastany jest tłuszczem. Dzięki temu znajduje większe zastosowanie w naszej kuchni. Jakie?

Przeznaczenie bekonu, a przeznaczenie boczku?

Przeznaczenie bekonu i przeznaczenie boczku jest w zasadzie takie samo. Obu produktów używa się jako dodatków do śniadań, sałatek, zup, innych mięs, wreszcie do dań fast-food-owych, typu burger, pizza, tortilla.

Krajowy boczek ma przy tym nieco szersze właściwości. Sprawdzi się lepiej jako źródło naturalnego tłuszczu, okrasa do pierogów, do smalcu, czy jako otulina do innych mięs, zwłaszcza drobiu,

Który element jest zatem lepszy, bekon anglosaski, czy Polski boczek? Obiektywnie trzeba powiedzieć, że… obiektywnie nie da się tego rozstrzygnąć. Jedno jest pewne, że smakosze jednego i drugiego produktu na pewno się nie pokłócą, znajdą raczej więcej punktów wspólnych.

Gdzie kupić bekon w Polsce?

Od pierwszego kwartału 2020 roku „Back bacon” w postaci pieczonej produkuje w Polsce Zakład Mięsno-Wędliniarski KAMINIARZ. Oferta obejmuje bekon o różnym stopniu wypieczenia 100/150, 100/200, 100/250. Niestety bekon ten nie jest dostępny w detalicznej sprzedaży. Niemal cała produkcja bekonu produkowana jest pod zamówienie zagranicznych kontrahentów z sektora HoReCa. Delektują się nim smakosze boczku eee….tj. bekonu w całej Europie. Tylko pozazdrościć!

Zobacz produkt Back Bacon - kliknij.

 

 

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f