Lekkostrawna, pełna witamin i minerałów cukinia, do Polski przybyła z Włoch. Dziś to jedno z popularniejszych warzyw w naszym kraju.
Cukinia jest kolejnym potwierdzeniem na uniwersalność boczku. To kolejne warzywo, które świetnie komponuje się z boczkiem, dlatego w serwisie „Lubię na boczku” wykorzystujemy je często i z radością. Właśnie opublikowaliśmy nowy przepis, uznaliśmy więc, że to dobry moment na małe podsumowanie.
Jeśli chodzi o cukinię, to przygotowywaliśmy z nią następujące przepisy:
- Placki z cukinii i z boczkiem wędzonym
- Grill: Boczek parzony, cukinia i bakłażan
- Risotto na boczku wędzonym i winie, z cukinią oraz orzechami
- Domowa pizza z cukinią i boczkiem parzonym
- Cukinia w plastrach, zapiekana z boczkiem wędzonym i serem
- Zapiekana cukinia, faszerowana pieczarkami i boczkiem wędzonym
- Leczo z cukinią, pomidorami i boczkiem parzonym
- Krem z cukinii z prażonym nerkowcem i boczkiem wędzonym
Do ich wykonania użyliśmy boczku wędzonego i parzonego i … śmiało możemy powiedzieć, że cukinia dogaduje się z każdym rodzajem boczku.
Ponieważ w kwestii przepisów z użyciem cukinii i boczku nie powiedzieliśmy ostatniego słowa, tak, że obserwujcie serwis: www.lubienaboczku.pl
Tymczasem zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów. Smacznego!