Aktualności

‘Leszno ze smakiem” to inicjatywa leszczyńskiej restauracji „Grodzka 12” prowadzonej przez Waldemara Kaniewskiego. Celem akcji była zbiórka pieniędzy na rzecz „Drużyny szpiku”, grupy wolontariuszy wspierających działania Fundacji „Dar Szpiku”, a także promocja dobrej kuchni.

Waldemar Kaniewski do szczytnej akcji zaprosił renomowanych kucharzy, Tomasza Purola, szefa Kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzcę V edycji TOP CHEF Polska, Dawida Łagowskiego "CHEF", szefa kuchni Restauracji w Pałacu MierzęcinMacieja Piątka, szefa kuchni Restauracji w Hotelu Moderno w Poznaniu, Marka Szubę, szefa kuchni Restauracji IL Padrino w Starych Koszarach w Poznaniu i Juliusza Podolskiego z Poznańskiej Spiżarni Biesiadników.

1

Od wczesnego południa kucharze przygotowywali dania dla leszczyńskich smakoszy. Nie zabrakło oczywiście boczku marki KAMINIARZ, który można było skosztować w, a jakże by inaczej :), jajecznicy na boczku. Wieczór zakończył się kolacją w stylu greckim i projekcją filmu Mamma Mia.

Akcja była również okazją do kulinarnych zmagań dla młodych kucharzy z leszczyńskiej szkoły gastronomicznej. W konkursie kulinarnym ocenianym przez profesjonalne jury zwyciężyli Dominik Florczak i Szymon Szuszczewicz, którym serdecznie gratulujemy!

4

Konkurs odbył się dzięki wsparciu sponsorów, wśród których byli: Miasto Leszno, Szkoła Smaku w Wojnowicach, Poznańska Spiżarnia Biesiadników oraz firma Stallas - urządzenia gastronomiczne, chemia, kawa i herbata oraz... My, czyli leszczyński producent boczku marka „KAMINIARZ” i portal kulinarny "Lubię na Boczku". Organizatorem wydarzenia była firma De'GUSTATOR PR.

Jednym z bohaterów wydarzenia był Janek Sowa Sowiński, uczestnik IV edycji programu MasterChef Junior. Pochodzący z Osiecznej młody i utalentowany kucharz przygotowywał naleśniki według własnego przepisu, w tym wytrawne naleśniki z … boczkiem dojrzewającym. Nie musimy dodać, które nam najbardziej smakowały :).

Podczas całego dania udało się zebrać na rzecz DRUŻYNY SZPIKU  kwotę 1 076,01 zł, która przekazana została przedstawicielowi Fundacji „Dar Szpiku”.

10

Dziękujemy leszczynianom za wsparcie szczytnej akcji i za udział. Trawestując slogan reklamowy miasta, od teraz w Lesznie będzie „chciało się żyć… ze smakiem!”. 

 

Więcej zdjęć na profilu FBhttps://www.facebook.com/Boczek1926/ 

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f