Dania z boczkiem

logo

Pasztet to wyrób, który świetnie sprawdza się do kanapek, sandwich-y i jako przekąska. A co, gdyby go zapiec w boczku wędzonym...hmm?      

Przede wszystkim pasztet warto zrobić samodzielnie, w domu, to naprawdę nic trudnego. Komponujemy sobie wtedy taki pasztet, tak jak lubimy. My na przykład lubimy pasztet domowy zapiekany w boczku wędzonym. Dlaczego? Wytapiany boczek przenika przez pasztet zapewniając mu niezrównany aromat i smak! Sami się przekonajcie!

 

Składniki do przepisu - pasztet domowy w boczku:

  • Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ DK 
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • jajko
  • marchew
  • pietruszka
  • przyprawy: 4 liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Jak zrobić pasztet domowy?

  • łopatkę, wątróbkę i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, dodać 4 liście laurowe i gotować do miękkości, przez ok. godzinę.
  • następnie wszystko razem zmielić
  • do zmielonej masy dodać przyprawy do smaku, jedno jajko i dolać odrobinę bulionu
  • podłużną formę do pieczenia wyłożyć plastrami boczku wędzonego, tak, aby wystawały poza formę, wyłożyć masę i zawinąć plastrami boczku.
  • piec w temp. 180°C przez około godzinę
Pasztet w boczku wędzonym Kaminiarz

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f