Dania z boczkiem

logo

Ostry smak boczku i kwaśność kapusty stanowią idealne połączenie. Do potraw z kapustą lepiej niż parzony sprawdzi się intensywny, wędzony boczek.

Zupa krem z kapusty, z boczkiem - składniki:

  • kiszona kapusta – 500g
  • Boczek Wędzony Krojony Kostka – 180g
  • włoszczyzna – pęczek
  • woda – 2 litr
  • ziemniaki – 1/2 kg
  • liść laurowy – 2 listki
  • ziarna ziela angielskiego – 2 ziarna
  • ziarna pieprzu czarnego – 4 ziarna
  • oliwa – 1 łyżka
  • kminek – 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • zielony pieprz – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować zupę krem z boczkiem:

  • włoszczyznę i ziemniaki pokrój w kostkę.
  • do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie pokrój kapustę i dodaj do wywaru. Gotuj aż kapusta będzie miękka. Zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i kminek. Przypraw solą i pieprzem.
  • boczek podsmaż na rozgrzanej oliwie i również dodaj do zupy.
  • przed podaniem posyp zielonym pieprzem.

Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: do 1 godziny
Dla 8 osób

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f