Czy wiesz, że w wyniku intensywnej pracy hodowlanej w ostatnich kilkudziesięciu latach, otłuszczenie tusz wieprzowych zdecydowanie się zmniejszyło i wzrosła w nich zawartość chudego mięsa!
Na początku lat 90. średnia mięsność tuczników kształtowała się na poziomie tylko 43%! Aktualnie zawartość mięsa w tuszy wynosi średnio 57%. To efekt systematycznej pracy hodowlanej nad poprawą mięsności tuczników. Dzięki temu wieprzowina pod względem wartości odżywczych nie ustępuje dziś innym rodzajom mięs!
Według tabel wartości odżywczych z lat 90. (Łoś-Kuczera i in., 1990) 100 g boczku zawierało 517 kcal (2165 kJ)! Boczek także dziś pozostaje najbardziej energetycznym wyrębem tuszy wieprzowej, jednakże zawiera już tylko 322 kcal w 100g, tzn. jest 37% mniej kaloryczny!
Uwaga: Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym zawiera mniej cholesterolu (0,54 wobec 0,58 – 0,74 g/kg). – kliknij i dowiedz się więcej o zaletach wieprzowiny!
Inspiracje na dania z boczkiem znajdziecie w serwisie Lubię na boczku