Boczek to jeden z najbardziej cenionych i uniwersalnych elementów tuszy wieprzowej. Pozyskiwany jest poprzez cięcie z odcinka środkowego półtuszy wieprzowej, w jej części brzusznej. W zależności od linii cięcia, boczek może być z żebrami lub bez żeber.
1. Głowa; 2. Karkówka; 3. Podgardle; 4. Łopatka; 5. Golonka; 6. Noga; 7. Schab; 8. Słonina; 9. Żeberka; 10. Boczek; 11. Pachwina; 12. Szynka; 13. Golonka 14. Noga
Boczek jest jednym z najbardziej kalorycznych elementów tuszy wieprzowej. Zawartych w niej tłuszczów nie należy się jednak obawiać. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Służą między innymi do budowy podstawowych struktur każdej komórki. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących, rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witamin. Często nazywane są podstawowym źródłem energii dla człowieka.
Jako wysoce energetyczny element mięsny, boczek ma specjalne miejsce w przepisach kulinarnych wykorzystywanych w okresach jesiennych i zimowych, ale także w codziennej diecie sportowców. Pozostaje stałym elementem popularnej ostatnio diety białkowo-tłuszczowej, tzw. diety keto.
Dzięki temu, że jest bogaty w tłuszcz, boczek pozostaje nośnikiem niezrównanego smaku i aromatu, tak pożądanego w każdej kuchni. To dlatego wykorzystywany jest często jako swego rodzaju mięsna przyprawa, zapewniająca dodatkowo potrawom sytość.
Nic dziwnego, że boczek, jako pancetta, bacon, beicon, czy speck, pozostaje integralnym składnikiem kuchni na całym świecie, a takie dania, jak: Spaghetti Carbonara, Englisch Breakfast, Jajko po Benedyktyńsku, Ramen, czy Quiche Lorraine, należą do najpopularniejszych dań na świecie.
Mięsna przyprawa? Poznaj zalety boczku!
Wspomniana na samym początku uniwersalność boczku polega na tym, że można go przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie ponadto komponuje się z takimi produktami, jak: jajka, makarony, pierogi, szparagi, czy szpinak. Wykorzystywany jest ponadto jako element dekoracyjny potraw np. w postaci chipsa z boczku, dodawanego do zup i sałatek