Boczek to uniwersalna, naturalna mięsna przyprawa. Jak żaden inny rodzaj mięsa ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest składnikiem. Zapewnia ponadto znakomity aromat oraz poczucie mięsności i sytości.
Ta specyfika powoduje, iż boczek jest cenionym produktem w gastronomii (patrz HoReCa). Znajdziemy go w każdej kuchni niezależnie, czy będzie to ekskluzywna restauracja, sieć pizzerii, czy pojedynczy food truck.
Coraz częściej boczek wykorzystywany jest również w całym szeroko rozumianym przemyśle spożywczym, który wykorzystuje go jako składnik docelowego produktu, albo jako półprodukt dla uzyskania aromatu i smaku.
Chipsy oraz chrupki o smaku bekonu znają chyba wszyscy. Ale z boczku korzystają także producenci dań gotowych np. zestawów obiadowych w folii do pieczenia (np. pierś kurczaka w otulinie z boczku), zup typu instant, mrożonek mieszanek warzywnych na patelnię i makaronowych z dodatkiem boczku, mrożonych dań typu fast-food (pizza z boczkiem, zapiekanka z boczkiem, burgery z bekonem), czy producenci przetworów słoikowych typu fasolka po bretońsku, pulpety, gołąbki, kapuśniak, bigos, czy flaki.
Po boczek coraz odważniej sięga przemysł piekarniczy np. produkując chleb z boczkiem, lub w celu uzyskania aromatów boczku oraz przemysł cukierniczy np. do produkcji ciastek, czekolad i innych wyrobów o smaku bekonowym, ale i półproduktów, jak sosów, posypek, czy wreszcie przypraw, aromatów i marynat.
Zastosowanie boczku w przemyśle spożywczym jest szerokie. Marka „Kaminiarz” w oparciu o zaawansowane zaplecze technologiczne (czytaj INNOWACJE) oferuje dla odbiorców z tego sektora przemysłu boczek w następującej postaci:
- boczek różnego typu – parzony, pieczony, dojrzewający, wędzony
- boczek wędzony – o różnym stopniu uwędzenia, wędzony dymem z różnego rodzaju drewna - olchowego, bukowego, klonowego lub innego, na życzenie
- boczek pieczony – o różnym stopniu wypieczenia
- boczek w plastrach – o różnej grubości plastrów od 1,5mm
- boczek krojony w kostkę – o różnej grubości lub wysokości słupków
- boczek w różnej gramaturze opakowań wg zapotrzebowania obiorców
Masz pomysł jak dodać boczek do Twojego produktu? A może potrzebujesz konsultacji? Nasz doświadczony dział jakości pomoże w dopracowaniu Twojego pomysłu! Skontaktuj się z nami pod adresem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.