Boczek jest produktem bardzo mocno zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej. O tym jak bardzo, przekonuje lista zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Oto ona:
- Boczek podegrodzki
- Boczek nadwieprzański
- Boczek sądecki tradycyjny
- Boczek tradycyjny raciechowicki
- Boczek wieprzowy wędzony
- Boczek wędzony radomyski
- Boczek swojski pilzneński
- Boczek z Wetliny
- Boczek wędzony dębowiecki
- Boczek wędzony wolski
- Mazurski boczek wędzony
- Boczek domowy z Kasinki
- Boczek duszony w piwie
- Boczek gotowany z Podstolic
- Boczek tradycyjny z Czernichowa
- Boczek wiejski z Proszówek
- Boczek wędzony z Wisznic
- Boczek wędzony z Ejszeryszek
- Boczek pieczony z Górna
- Boczek wędzony z Zaborowa
- Nadolski boczek tradycyjnie wędzony
- Boczek w słoju z Górna
- Boczek wędzony z Wierzawic (Wierzawice)
- Boczek wędzony łuskany z Szadku
- Boczek wędzony z Bilskiej Woli
- Boczek wędzony z mazurskiej masarni
Zapraszamy do zapoznania się z poszczególnymi produktami pod linkiem: https://www.gov.pl/web/gov/szukaj?query=boczek&category=kategoria&page=1&size=25
Poznacie tam stojące za nimi niezwykłe historie. A może od razu chcecie coś ugotować? To zapraszamy na bloga: www.lubienaboczku.pl