Boczek wędzony, to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, tradycyjnie wędzony. To strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzamy według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. Wędzony ekologicznym dymem z drewna olchowego. W końcu… tradycja zobowiązuje!
Boczek wędzony produkujemy w oparciu o doskonalone przez dekady procedury produkcyjne, specjalistyczne technologie i najlepszy surowiec. Najnowocześniejsze technologie produkcyjne udanie łączymy przy tym z tradycyjnymi elementami. Boczek wędzimy bowiem tradycyjnie, dymem z ekologicznego drewna olchowego lub bukowego. W końcu tradycja zobowiązuje!
W wyniku procesu wędzenia, wewnętrzna część boczku zmienia kolor na ciemno-bordowy, a zewnętrzna zyskuje intensywną brązowo-wiśniową barwę, struktura staje się natomiast ciągliwa. Ze względu na tą strukturę, boczek wędzony kroi się nieco trudniej niż np. boczek parzony. Dla jego smakoszy mamy jednak w ofercie funkcjonalne rozwiązanie: Boczek Wędzony Krojony Kostka [słupki] oraz w boczek wersji plastrów.
Boczek wędzony oznaczony w ofercie symbolem „DK” to boczek kategorii Premium, najwyższej jakości! Wyróżnia go wytrawny, wyjątkowy smak. Wyznacza standardy w swojej kategorii rynkowej, pozostając punktem odniesienia dla produktów konkurencyjnych!
Zastanawiacie się do jakich dań i składników najlepiej użyć boczek wędzony? Boczek wędzony bardziej niż parzony może determinować ostateczny smak dania. Proces wędzenia pozostawia bowiem wyraźny posmak dymu, palenia, jest bardziej słonawy, męski i zdecydowany. W zależności od różnych parametrów wędzenia (np. gęstości dymu) jest bardziej lub mniej wyczuwalny. W zakładzie KAMINIARZ tak dobieramy parametry wędzenia, że uzyskujemy charakterystyczny i nieporównywalny smak. Jednym słowem, idealna przyprawa mięsna do smażenia lub gotowania. Więcej wskazówek w zakresie dań z boczkiem wędzonym znajdziecie tutaj – kliknij link.