Boczek parzony, to najwyższej jakości element selekcjonowanej wieprzowiny, poddany procesowi parzenia po uwędzeniu. To strategiczny produkt w ofercie marki KAMINIARZ, wytwarzamy w formie plastrów, płata i stałowagowych porcji, według najlepszych procedur i specjalistycznych technologii, z najlepszego surowca. W końcu… tradycja zobowiązuje!
Boczek parzony produkujemy w oparciu o doskonalone przez dekady procedury produkcyjne, specjalistyczne technologie i najlepszy surowiec. Najnowocześniejsze technologie produkcyjne udanie łączymy przy tym z tradycyjnymi elementami. Boczek przed wyparzeniem wędzimy bowiem tradycyjnie, dymem z drewna olchowego lub bukowego. W końcu tradycja zobowiązuje!
Boczek parzony ma lekko różowy kolor, charakterystyczny dla świeżej wieprzowiny. Od wyrobów wędzonych, odróżnia go większa soczystość. W wyniku wyparzania boczek, nabiera pożądanej kruchości. Dlatego boczek parzony w plastrach marki KAMINIARZ oceniany jest jako niezwykle delikatny, jak na tą część wieprzowiny, produkt.
Zwłaszcza, gdy jest to Boczek Parzony DK 95, produkt z kategorii Premium, który wyznacza standardy w swojej kategorii rynkowej, pozostając punktem odniesienia dla produktów konkurencyjnych!
Uniwersalny, lekko słonawy smak boczku parzonego, pozbawiony jest charakterystycznych nut wędzenia. Jego smakowa neutralność powoduje, że wykorzystywany jest również jako tzw. omasta, czy skwarki. Nic dziwnego, że najpopularniejszą formą w sprzedaży jest Boczek Parzony Paski oraz porcje stałowagowe 250g. Zapewnia przede wszystkim aromat i jest nośnikiem innych smaków. Ze względu na swoją specyfikę zostawia sporo przestrzeni dla przypraw i dalszego indywidualizowania smaków potraw. Nie dominuje, jak wyroby wędzone. Idealna mięsna przyprawa do smażenia lub gotowania. Boczek ten jest także świetną alternatywą dla schabu, szynki gotowanej, czy innej wędliny śniadaniowej.