- Boczek smażony w plastrach rozpoczęliśmy produkować kilka lat temu na zamówienie klientów zagranicznych z segmentu HoReCa - mówi Tomasz Przymencki Dyrektor Produkcji ZMW KAMINIARZ - Zintensyfikowaliśmy wówczas działania sprzedażowe w kraju i z czasem okazało się, że także rynek wewnętrzny otwarty jest na nowości. Produkt znalazł uznanie, stąd rozwój linii. – podkreśla.
Zakład wprowadził na rynek kolejny produkt, boczek smażony sałatkowy. To drobno pokrojone płatki boczku, swoista mięsna przyprawa, łatwa do aplikowania do sałatek, czy zup. Boczek sałatkowy, podobnie jak boczek w plastrach, oferowany jest w gramaturze 250g, z myślą o kliencie indywidualnym oraz 500g i większej, dedykowanej do odbiorców profesjonalnych, jak restauracje, hotele oraz firmy cateringowe, głównego odbiorcy produktu. Do wyprodukowania każdego 100g produktu użyto 200g boczku.
Zupełną nowością na rynku polskim jest najnowszy produkt, Bekon Smażony Kostka, który stanowi dalsze rozwinięcie linii boczków smażonych. Do wyprodukowania 100g produktu użyto 285 g boczku. Ze względu na swoją funkcjonalność, idealnie nadaje się do segmentu HoReCa.
Boczki smażone to produkty z kategorii premium. Produkty wytwarzane są nowatorskiej i ciągle jeszcze unikatowej technologii smażenia gorącym powietrzem, nie wymagającej stosowania tłuszczy. W technologii tej szybko cyrkulujące gorące powietrze, przenika przez mięso, zapewniając odpowiedni stopień wysmażenia. Produkty smażone nadają się do spożycia na zimno, jako mięsne snacki, lub po krótkiej obróbce termicznej..
- Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Oprócz zup i sałatek, stosowany jest także do klasycznej jajecznicy, makaronów, burgerów, czy jako zimna przekąska - dodaje Waldemar Szymczak Dyrektor Handlu ZMW KAMINIARZ – Produkty mają również niezaprzeczalne walory ekonomiczne. Boczek w tej formie oznacza brak ubytków i strat, wygodniejszą pracę, skrócenie czasu na przygotowanie dań. Dla zawodowych kucharzy znaczenie ma też wyższa estetyka dań, uzyskiwana dzięki perfekcyjnemu cięciu, z kolei dla właścicieli restauracji oznaczają efektywniejszą kontrolę kosztów.
Więcej na: Boczek Pieczony