Aktualności

Największy krajowy producent boczku uruchomił nową chłodnię składową. Obiekt ma zaspokajać zwiększone potrzeby własne oraz realizować usługi składowania i mrożenia produktów mięsnych dla towarów powierzonych. Chłodnia jest kolejnym elementem projektu inwestycyjnego, który rozpoczął się rozbudową linii produkcyjnej boczku pieczonego, a zakończył wdrożeniem nowoczesnego systemu klasy ERP.

Rozbudowa części produkcyjnej to wynik rosnącego popytu na boczek pieczony wytwarzany w technologii beztłuszczowej. Pieczony strumieniem gorącego powietrza boczek zapewnia produktowi końcowemu wyjątkowy smak, trudny do uzyskania przy wykorzystaniu tradycyjnych technologii. Jednak jego najważniejsza zaletą jest funkcjonalność. Taki boczek gotowy jest do spożycia na zimno, a w wersji na ciepło, wymaga tylko krótkiego podgrzania, co znacznie skraca proces przygotowywania posiłków.

- Produkt doceniają w szczególności zachodni odbiorcy, gdzie ta technologia jest już znana - podkreśla Tomasz Przymencki dyrektor produkcji ZMW Kaminiarz – To zwiększony popyt ze strony tamtejszego sektora HoReCa oraz przemysłu spożywczego, stoi za decyzją o rozbudowie dotychczasowych powierzchni chłodniczych.

Rozruch nowej chłodni składowej zlokalizowanej przy zakładzie produkcyjnym w Święciechowie, w woj. wielkopolskim nastąpił pod koniec ubiegłego roku, a pełną funkcjonalność obiekt uzyskał w pierwszym kwartale br.

Pojemność użytkowa chłodni składowej to 1500 palet. Komory chłodnicze wyposażone są w zabudowę regałową wysokiego składowania typu drive-in oraz nowoczesne systemy monitoringu temperatur. Obiekt umożliwia składowanie produktów w temperaturze do -18 st.℃, a wydajność zamrażania szokowego wynosi 20 ton na dobę.

- Usługi składowania i mrożenia powierzonych produktów mięsnych to dodatkowa funkcja obiektu – dodaje Tomasz Przymencki dyrektor produkcji ZMW Kaminiarz – Dobra lokalizacja przy drodze ekspresowej S5, predestynuje go jako regionalne centrum przeładunkowe dla dalszej redystrybucji towarów na terenie Polski zachodniej lub poza naszą zachodnią granicę.

Obiekt oferuje typowe dla chłodni usługi konfekcjonowania, przepakowywania, paletyzowania, etykietowania i kompletowania. Zarządzany jest w oparciu o zaawansowany magazynowy system informatyczny typu WMS, wykorzystanie urządzeń bezprzewodowych (czytników kodów kreskowych i ręcznych terminali) zintegrowanych z wagami i miernikami temperatur. System jest integralną częścią nowoczesnego systemu klasy ERP, wdrożonego w ostatnim etapie projektu inwestycyjnego. Pozwala on na zarządzanie całością procesów produkcyjnych, administracyjnych i logistycznych w zakładzie.

usługowe składowanie i mrożenie mięsa chłodnia składowa wielkopolska ZMW Kaminiarz

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f