Gdzie Sylwester za pasem, karnawał, czy zwykła domówka, tam potrzeba przygotowania smacznej „zagrychy”!
Idealnym składnikiem do szybkiego przygotowania oryginalnych przekąsek jest boczek. Sławny jest boczek z suszonymi śliwkami, ale boczek jest tak uniwersalny, że świetnie komponuje się z wieloma produktami. Zwłaszcza, jeśli jest to boczek dojrzewający, prawdziwy rarytas, dla wymagających koneserów, świetna alternatywa dla szynki parmeńskiej.
Frytki z mango lub avocado z boczkiem - jakie składniki?
- Boczek Dojrzewający KAMINIARZ / 15 plastrów
- dojrzałe avocado 1 szt.
- dojrzałe mango 1 szt.
- pieprz
Jak przygotować frytki z mango lub avocado z boczkiem?
- avocado i mango obieramy ze skórki i dzielimy na 8 części
- każdą cząstkę owijamy starannie plastrami dojrzewającego boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- tak powstałe frytki boczkowe obficie pieprzymy i wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego na 180 stopni,
- pieczemy około 15 minut, aż boczek będzie rumiany
- podajemy z ulubionymi sosami
Alternatywa dla szynki parmeńskiej?
Boczek długo dojrzewający, powstały w wyniku procesu dojrzewania z wykorzystaniem kultur bakterii, to rarytas o wytrawnym smaku, dla koneserów. Wykorzystywany w ekskluzywnych hotelach, jako przekąska koktajlowa, prawdziwa alternatywa dla dojrzewających szynek (parmeńskiej lub serrano)