Pasztet to wyrób, który świetnie sprawdza się do kanapek, sandwich-y i jako przekąska. A co, gdyby go zapiec w boczku wędzonym...hmm?
Przede wszystkim pasztet warto zrobić samodzielnie, w domu, to naprawdę nic trudnego. Komponujemy sobie wtedy taki pasztet, tak jak lubimy. My na przykład lubimy pasztet domowy zapiekany w boczku wędzonym. Dlaczego? Wytapiany boczek przenika przez pasztet zapewniając mu niezrównany aromat i smak! Sami się przekonajcie!
Składniki do przepisu - pasztet domowy w boczku:
- Boczek Wędzony Plastry KAMINIARZ DK
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 30 dag wątróbki drobiowej
- jajko
- marchew
- pietruszka
- przyprawy: 4 liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Jak zrobić pasztet domowy?
- łopatkę, wątróbkę i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia, dodać 4 liście laurowe i gotować do miękkości, przez ok. godzinę.
- następnie wszystko razem zmielić
- do zmielonej masy dodać przyprawy do smaku, jedno jajko i dolać odrobinę bulionu
- podłużną formę do pieczenia wyłożyć plastrami boczku wędzonego, tak, aby wystawały poza formę, wyłożyć masę i zawinąć plastrami boczku.
- piec w temp. 180°C przez około godzinę