Karczoch to bardzo delikatne warzywo, jeśli chcesz aby potrawa nie była mdła wybierz bardziej pikantne rodzaje boczku: boczek wędzony.
Karczochy z boczkiem - składniki:
- Karczochy – 6 szt.
- Boczek wędzony plastry – 180 g
- Oliwa – 1 łyżka
- Świeża kolendra- pęczek
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować karczochy z boczkiem:
- Z karczochów oderwij zewnętrzne twarde płatki i obetnij czubki ok. 1/3 wysokości. Obetnij łodygi, tak aby pozostało ok 1 cm. Skrop karczochy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
- Wymieszaj oliwę z posiekaną kolendrą i solą. Natrzyj karczochy. Ułóż na papieże do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
- W połowie czasu obok karczochów ułóż plastry boczku, piecz aż się mocno zrumienią.
- Podawaj ze świeżą kolendrą.
Stopień trudności: trudne
Czas przygotowania: do 1 godziny
Dla 6 osób