Sałatka z boczkiem to sposób na większą sytość dania!
Co zrobić by sałatka nie była zaledwie przekąską, ale trzymała dłużej? Wystarczy dodać do niej boczku np. w postaci smażonych chipsów. Sałatka dzięki boczku nabierze charakteru i mięsnego aromatu, który mile powitają zwłaszcza mężczyźni, a samo danie będzie bardziej energetyczne.
Składniki do przepisu - sałatka z boczkiem:
- Boczek Dojrzewający Plastry KAMINIARZ
- 1 opak. rukoli
- 2 kromki chleba razowego
- 150 g fasolki szparagowej
- 150 g pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
Jak zrobić sałatkę z boczkiem?
- oliwę oraz przyprawy połączyć ze sobą i ucierać łyżką przez kilka minut , po czym wstawić do lodówki
- boczek dojrzewający w plastrach smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu
- chleb kroimy w kostkę i podsmażamy razem z boczkiem
- fasolkę szparagową obieramy i gotujemy do miękkości
- rukolę oraz pomidorki myjemy i dzielimy na mniejsze części
- wszystkie składniki układamy warstwowo na talerzu i podajemy ze schłodzonym sosem